Üniversitemiz 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un teşrifleriyle gerçekleştirildi. Üniversitemiz Mimar Kemaleddin Salonu'nda düzenlenen törene; TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Uğur Ünal, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs’ün yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Tezer, Prof. Dr. Necdet Hayta, Prof. Dr. Serhat Karyeyen, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Selami Candan, Prof. Dr. Serdar Polat ve Prof. Dr. Togay Seçkin Birbudak, Genel Sekreter Mustafa Afşar, dekanlar, müdürler, daire başkanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim elemanlarının müzik dinletisi ile devam etti. Müzik dinletisinin ardından açılış konuşmalarına geçildi.
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, konuşmasına “Cumhuriyet’in ilanı müteakiben dönemin zor koşullarına rağmen yaklaşık bir asır önce temelleri atılan Gazi Üniversitesinin mensupları olarak, Zât-ı Âlilerinizin teşrifiyle, 2024-2025 Akademik Yılı’nı başlatmanın gururunu ve heyecanını yaşıyoruz. Bu özel ve anlamlı günde, teşriflerinizle bizleri onurlandırdığınız için bir kez daha tüm mensuplarımız adına size şükranlarımızı sunuyoruz” diyerek başladı.
Gazi Üniversitesinin Cumhuriyet'in ilk kurumlarından biri olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Uğur Ünal, YÖKAK tarafından beş yıllık akreditasyon verilen araştırma üniversitesi olmanın sorumluluğu ve bilinciyle hareket ettiklerini söyledi.
Prof. Dr. Ünal, “Eğitimde ve araştırmada öncü, kalite odaklı, katılımcı, sorgulayıcı, yenilikçi bir vizyon ortaya koymaya, bu misyonu kararlılıkla devam ettirmeye ant içtik. İnsana ve topluma karşı sorumlu, tarihine ve kültürüne, liyakat ve etik değerlere bağlı, bölgesel ve küresel sorumlulukların farkında bir üniversite olarak hedeflerimize emin adımlarla gidiyoruz” diye konuştu.
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, Gazi Üniversitesi olarak temel amaçlarının; tüm akademik ve idari kadrolarıyla bir bütün olarak; Cumhuriyet değerlerini taşıyan, vatanına, devletine, milletine, millî ve manevi değerlerine bağlı; kendisini yenileyen, geliştiren, eleştirel düşünebilen, topluma rehberlik edebilen alanında öncü bireyler, uzmanlar ve akademisyenler yetiştirmek olduğunu ifade etti.
Aklı, bilgiyi, bilimi, insanı merkeze alan eğitim anlayışı ve "Türkiye Yüzyılı" vizyonu kapsamında eğitim öğretim programlarını sürdürmeye ve geliştirmeye gayret ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Ünal, üniversitelerin toplumlar arası çatışmaları ortadan kaldırarak, barıştan ve kalkınmadan yana küresel çözümler üretmesi gerektiğine değindi.
Prof. Dr. Uğur Ünal, 2024-2025 akademik yılı açılışına yoğun programları arasında teşrif eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, konuşmasında, Üniversitemizin 2024-2025 akademik yılının hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal’ı da tebrik ederek, rektörlük görevinde başarılar diledi.
Kendisinin de hayatının önemli bir kısmını üniversitede geçirdiğini, üniversitelerde programlara geldiğinde büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Prof. Dr. Kurtulmuş, bu anlamda yıllar içerisinde üniversitelerin gelişimine şahit olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.
"Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden birisi olan Gazi Üniversitesi, yetiştirdiği çok sayıda öğrencisiyle, çok sayıda bilim insanıyla Türkiye'nin bilimsel kalkınmasına büyük destek vermiştir"
Üniversitemizin Türk eğitim tarihindeki önemine değinen TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Gazi Üniversitesinin, Cumhuriyet tarihimizin en önemli kurumlarından birisi olduğunu belirtti. 1926'da Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü adıyla kurulan bu büyük ilim yuvasının, daha sonra 1933'te gerçekleştirilen eğitim reformuyla birlikte Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden birisi haline geldiğini anımsatan Prof. Dr. Kurtulmuş, Gazi Üniversitesinin yetiştirdiği çok sayıda öğrencisiyle ve bilim insanıyla Türkiye'nin bilimsel kalkınmasına büyük destek verdiğinin üzerinde durdu. Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, bu çerçevede Türk bürokrasisinden, Türk iş dünyasından çok sayıda insanımızın bu üniversitedeki sıralardan geçtiğini ve gerçekten başarılı birer insan olarak Türkiye'nin topyekûn kalkınmasına katkı sunduklarını ifade etti.
TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, üniversitelerin en önemli vazifelerinden birinin, geçmişi izah etmenin ötesinde bilimsel veriler ışığında geleceği öngörmek ve bu anlamda Türk toplumunun ve dünyanın geleceğine ışık tutacak fikirleri ortaya koyabilmek olduğunu vurguladı. Teknolojik değişim ve gelişmeler karşısında, üniversitelerimizin öncü olması gerektiğinden söz eden Prof. Dr. Kurtulmuş, dünyada yaşadığımız; küresel ısınma, çevre tahribatı, uluslararası göçmen meselesi, Gazze Soykırımı gibi sorunların çözümüne ilişkin geleceğe dair fikirlerin oluşacağı ve tartışmalarla büyütüleceği yerlerin üniversitelerimiz olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, yaşadığımız sorunların hangi perspektiflerle çözüleceği, hangi paradigmaların inşa edilmesi hâlinde dünyamızın barış içerisinde olan bir yer küre hâline geleceği konusunda üniversitelerimize düşen sorumluluğun büyük olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Kurtulmuş, dünyadaki sorunların çözümüne ilişkin perspektifler ortaya koymanın önemli olduğuna dikkat çekerek, bu fikirlerin olgunlaşacağı yerlerin üniversiteler olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından Üniversitemize derece ile giren öğrencilerimiz için gerçekleştirilen ödül törenine geçildi. Öğrencilerimize belgeleri ve madalyaları TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş tarafından verildi.
Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbayev, Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal'ı ziyaret etti
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal’ı Ziyaret Etti
“22. Spor Bilimleri Kongresi” Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi
E. Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal’ı Ziyaret Etti
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.