Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) düzenlediği "13. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni" Üniversitemizin ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kürşat Göktürk, Azerbaycan Büyükelçisi Rashad Mammadov, Kırgızistan Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev ve Yemen Büyükelçisi Mohamed Saleh Ahmed Turiq’in katılımlarıyla gerçekleşti. Dünyanın dört bir yanından gelerek Türkiye Bursları programıyla ülkemizdeki çeşitli üniversitelerde eğitimlerini tamamlayan uluslararası öğrenciler, Üniversitemiz Mimar Kemaleddin Salonu'nda düzenlenen tören ile mezuniyet sevincini yaşadılar.
Tören, Türkiye Burslusu olarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden yüksek onur derecesiyle mezun olan Azerbaycan uyruklu Selcan Cahangirova ve Ankara Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Yüksek Lisans Programından bölüm birincisi olarak mezun olan Filistin uyruklu Osama Ali Hindy’nin konuşmalarıyla başladı. Osama Ali Hindy konuşmasının sonunda mezuniyetlerini ve başarılarını Gazze’de yaşanan soykırımda hayatını kaybeden halkına adadıklarını ifade etti.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Türkiye’nin en büyük kazanımlarından birisinin Türkiye Bursları olduğunu ifade ederek 2024 yılında rekor sayıda uluslararası öğrencinin mezun olduğu bilgisini verdi. Abdullah Eren, “artık Türkiye’nin gönüllü elçileri” oldunuz diyerek mezun olan tüm öğrencileri tebrik etti.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, uluslararasılaşmanın önemli unsurlarından birinin uluslararası öğrenci hareketliliği olduğunu belirterek 2022’de ülkemizin uluslararası öğrenci sayısına göre dünya sıralamasında onuncu, Avrupa ülkeleri sıralamasında beşinci ülke olduğu bilgisini verdi. YÖK Başkanının 2024 yılında yaptığı açıklamayı aktaran Prof. Dr. Musa Yıldız, “Türkiye’deki üniversitelerde 198 farklı ülkeden yaklaşık 350 bin uluslararası öğrenci eğitim alıyor. Bu durum, Türkiye’nin dünya genelinde en fazla uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan ülkeler arasında yer almasını sağlıyor ve ülkeyi küresel bir eğitim merkezi hâline getiriyor. Türkiye Cumhuriyeti kalkınma hedefleri arasında, uluslararası öğrenci sayısını, dünya genelinde, ilk 5’e sokmak bulunuyor” dedi. Türkiye Bursları ile öğrenim gören, Üniversitemizin çeşitli programlarından mezun sayısının 1100, 2012 yılından beri Üniversitemize bağlı Türkçe Öğrenim Merkezine (TÖMER) kayıtlı öğrenci sayısının ise 1458 olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldız, “Üniversitelerimizin uluslararası öğrenci ve bilim insanı hareketliliği için, cazibe merkezi hâline gelmesini engelleyecek her türlü olumsuzluğu ortadan kaldırmak, hepimiz için ciddi bir sorumluluktur. Üniversitemize bağlı bütün birimler, bu hassas sorumluluğun bilinciyle hareket etmektedir” diyerek uluslararası öğrencilerin aynı zamanda Üniversitemizin kıymetli misafirleri olduklarının altını çizdi. Prof. Dr. Musa Yıldız, mezun olan öğrencileri ve ailelerini tebrik ederek konuşmasına son verdi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam ise konuşmasına 13. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Törenine ev sahipliğinden ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkür ederek başladı. Türkiye Burslusu mezunlarının başarılarını tebrik eden Dr. Serdar Çam, mezunlara bazı öğütler vermek istediğini belirtti: Türkiye’de yaşamaya devam edecek olsalar da olmasalar da mezunlara, ülkemizdeki güzel hâtıralarını unutmamalarını, artık bu toprakların bir parçası olarak bu hâtıraları berrak ve canlı tutmalarını, kendilerine yapılan yatırımları iyi değerlendirmelerini öğütledi. Dr. Çam, mezunlara Türkiye Bursları sayesinde Türkçeyi iyi bir şekilde öğrenerek Türk Dünyasına ulaşma fırsatını da elde ettiklerini hatırlatarak mezunlara bundan sonraki kariyerlerinde başarılar diledi.
Mezuniyet Töreni, Türkiye Burslusu olarak mezun olan tüm öğrencileri temsil etmek üzere; akademik ve sosyal başarıları gözetilerek belirlenen ve aralarında Gazi Üniversitesi öğrencisi, Afganistan uyruklu Mujeeb Rahman Sedıqı’nın da yer aldığı yedi mezun öğrenciye sertifikalarının takdim edilmesiyle devam etti. Tören, bölüm birincisi olarak mezun olan Filistin uyruklu Osama Ali Hindy’nin mezuniyet kütüğüne isim çakmasının ardından tüm öğrencilerin keplerini coşkuyla havaya atmaları ile sona erdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.