TÜBİTAK-NITRA (Sırbistan) İkili İş Birliği Çağrısı Başvuru Sonuçları Açıklandı
2 Mayıs 2024 | 16:41

“İnsan Sağlığı Risk Değerlendirmesi ve İçme Suyunda Orta Düzeyde Arsenik Mazruziyeti İçin Etkin Risk İletişimi: Türkiye ve Sırbistan Risk Önleme Perspektifi (SafeAsWater)” adlı proje önerisi TÜBİTAK ve 2559 - Sırbistan Cumhuriyeti Bilim, Teknolojik Gelişme ve Yenilik Bakanlığı (NITRA) ile İkili İşbirliği Seyahat Destek Programı kapsamında 76 proje başvurusu arasından kabul edilen 10 projeden biri olarak ilan edilmiştir.

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ar-Ge Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Gonca ÇAKMAK’ın ve Belgrad Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Doç. Dr. Marijana CURCIC’ın yürütücü olarak yer aldığı projede, Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Onur Kenan ULUTAŞ araştırmacı olarak yer almaktadır. Gazi Üniversitesinin yürütücülüğündeki projenin paydaşları arasında; Türkiye’den Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi araştırmacıları bulunmaktadır. Uluslararası, Üniversiteler arası ve disiplinlerarası iş birlikli bir araştırmadır.

SafeAsWater projesi altı ana adıma dayanmaktadır. Sırasıyla, 1.Türkiye ve Sırbistan'daki daha önceki kapsamlı saha çalışmasından ve Türkiye ve Sırbistan'daki resmi kurumlardan, içme yoluyla Arsenik (As) maruziyeti için mevcut ve güvenilir çevresel ve biyolojik verilerin toplanması, 2. iki bölgeden toplanan verilerin kullanımıyla arsenik maruziyetine yönelik insan sağlığı risk değerlendirmesinin uygulanması, 3. içme suyu yoluyla düşük ve orta düzeyde As maruziyeti için iki bölgede yaşayanların risk algısının değerlendirilmesi, 4. elde edilen risk algısı verilerine dayalı olarak risk iletişimine yönelik sosyal ve görsel farkındalık artırma araçlarının geliştirilmesi. 5. geliştirilen araçlar ile hedef kitle ile risk-iletişimi. 6. sosyal ve görsel farkındalık yaratma araçları aracılığıyla projenin sürdürülebilirliğine ilişkin geleceğe yönelik uygulamaları içermektedir. Projede, toksikolojik, matematiksel ve istatistiksel modeller kullanılacaktır.

https://www.tubitak.gov.tr/tr/duyuru/tubitak-nitra-sirbistan-ikili-isbirligi-cagrisi-basvuru-sonuclari-aciklandi

-1
background image